Gode råd ved køb af ægte tæpper

1.
Hav som udgangspunkt en sund skepsis overfor tilbud som er for gode til at være sande. De er det ofte ikke!

2.
Kig altid mere end ét sted før du handler. Lån eventuelt tæpper med hjem fra flere forskellige tæppehandlere og sammenlign dem hjemme i ro og fred, før du handler.

3.
Vurdér den person som prøver at sælge dig et tæppe. Er det en, som du tør stole på? Husk at Brancheforeningens medlemmer er forpligtet til at leve op til foreningens kodeks!

4.
Køb aldrig et tæppe af en dørsælger som kommer på uanmeldt besøg. Dørsalg er ikke tilladt i Danmark og praktiseres ikke af foreningens medlemmer.

5.
Hvis du ønsker at købe et godt kvalitetstæppe så køb det i en specialbutik, hvor du kan få fyldetsgørende information om tæppet samt et garantibevis.

6.
Se godt efter om der er faste priser på tæpperne, og om de er forsynet med fyldestgørende mærkning om oprindelses sted og hvilket land tæppet kommer fra.

7.
Hvis du køber et tæppe i udlandet, så husk at du skal betale told samt 25% moms i Danmark. Brancheforeningen vurderer jævnligt tæpper som er konfiskeret af danske toldere.

8.
Vær opmærksom på at en stor del af de fakta om ægte tæpper, som kan læses i diverse bøger er ude af trit med udviklingen. Mange at disse informationer kan derfor vildlede mere end de vejleder. Man kan for eksempel ikke længere regne med at en bestemt slags tæpper fra et særligt område, altid er gode. Der laves både gode og dårlige tæpper de fleste steder.

Ved køb af et ægte tæppe, bør man sikre sig følgende:

En skriftlig garanti, som skal indeholde følgende oplysninger om tæppet og firmaet:

– Firmanavn og adresse

– Firmaets SE-nummer

– Tæppets navn

– Tæppets oprindelsesland

– Tæppets mål (længden målt uden frynser)

– Luvens kvalitet: uld, silke, blandingsvare

– Trendens kvalitet: uld, blandingsvare, silke

– Knyttet tæppe eller kelim

– Tæppets salgspris

– Salgsdatoen

– Butikkens eventuelle returret eller ombytningsret skal fremgå skriftligt af dette juridiske dokument.

Kun ved at have ovenstående oplysninger på skrift, fra salgsstedet, har man, som forbruger, mulighed for at reklamere, såfremt det viser sig at det købte tæppe ikke svarer til de fakta sælger har skrevet om tæppet.

Bemærk: at det kan være svært at indgive en reklamation over et tæppe som er købt på ophørsudsalg.
Når et selskab er lukket, bortfalder reklamationsmuligheden.